piątek, 4 października 2013


od 1961 r. światowa produkcja cukru wzrosła ponad dwukrotnie 
do 176 mln ton w ubiegłym roku - 
do 2020 r. ma zwiększyć się o kolejnych 25 proc.
rozwój produkcji ma swoją cenę - Oxfam opisuje jak potężne firmy 
z branży cukrowniczej wypychają rolników czy rybaków z ich terenów 
aby zrobić miejsce pod kolejne plantacje trzciny cukrowej - 
skala zjawiska jest ogromna - tylko od 2000 r. zajęto 
w ten sposób ok. 4 mln ha ziem (...) 
Oxfam opisuje wiele przypadków w których nowe plantacje 
powstały kosztem lokalnej społeczności - 
w Kambodży 200 rodzin z regionu Sre Ambel walczy w sądach
z dwoma firmami w których 70 proc. udziałów 
ma tajlandzki gigant cukrowniczy Khon Kaen Suga
w 2006 r. na jego potrzeby wyeksmitowano 
tam niemal 500 rodzin z trzech wiosek 
tylko część z nich zaakceptowała odszkodowania - 
pozostali się opierali twierdząc że pieniądze 
nie wynagrodzą im straty ziemi na której uprawiali 
ryż - owoce - kukurydzę i orzechy nerkowca (...) 
Brazylia jest największym producentem cukru na świecie 
w stanie Pernambuco dziesiątki rodzin spiera się 
z przetwórnią Usina Trapiche która w 1998 r. siłą 
usunęła ich z zajmowanych ziem i przesiedliła do faveli 
w pobliskim mieście - ludzie zyskali dzięki temu bieżącą wodę 
elektryczność i dostęp do szkół ale stracili 
tradycyjne źródła pożywienia wielu sytuacja zmusiła 
do pracy właśnie na... plantacji trzciny cukrowej

wyborcza.pl