piątek, 4 października 2013
od 1961 r. światowa produkcja cukru wzrosła ponad dwukrotnie
do 176 mln ton w ubiegłym roku -
do 2020 r. ma zwiększyć się o kolejnych 25 proc.
rozwój produkcji ma swoją cenę - Oxfam opisuje jak potężne firmy
z branży cukrowniczej wypychają rolników czy rybaków z ich terenów
aby zrobić miejsce pod kolejne plantacje trzciny cukrowej -
skala zjawiska jest ogromna - tylko od 2000 r. zajęto
w ten sposób ok. 4 mln ha ziem (...)
Oxfam opisuje wiele przypadków w których nowe plantacje
powstały kosztem lokalnej społeczności -
w Kambodży 200 rodzin z regionu Sre Ambel walczy w sądach
z dwoma firmami w których 70 proc. udziałów
ma tajlandzki gigant cukrowniczy Khon Kaen Suga
w 2006 r. na jego potrzeby wyeksmitowano
tam niemal 500 rodzin z trzech wiosek
tylko część z nich zaakceptowała odszkodowania -
pozostali się opierali twierdząc że pieniądze
nie wynagrodzą im straty ziemi na której uprawiali
ryż - owoce - kukurydzę i orzechy nerkowca (...)
Brazylia jest największym producentem cukru na świecie
w stanie Pernambuco dziesiątki rodzin spiera się
z przetwórnią Usina Trapiche która w 1998 r. siłą
usunęła ich z zajmowanych ziem i przesiedliła do faveli
w pobliskim mieście - ludzie zyskali dzięki temu bieżącą wodę
elektryczność i dostęp do szkół ale stracili
tradycyjne źródła pożywienia wielu sytuacja zmusiła
do pracy właśnie na... plantacji trzciny cukrowej
wyborcza.pl